Viekö tekoäly kuvataiteilijoiden työt?

16.12.2022
AI
Tekoäly
Graafinen suunnittelu

”Algoritmit eivät ole taiteilijoita”

-  Brett Karlan, Stanford University

 

Tekoälytaide valtasi somen

Viime viikkoina sosiaalisessa mediassa on hullaannuttu Lensa AI -sovelluksesta, joka tekoälyn avulla muuttaa tavallisenkin selfien taianomaiseksi taideteokseksi. Sovelluksen avulla monet nuoret ovat luoneet uusia profiilikuvia sosiaalisen median tileilleen, kuten esimerkiksi Instagramiin tai TikTokiin. Suursuosion kasvattanut applikaatio kuitenkin herättää eettisiä kysymyksiä digitaalisesta yksityisyydestä sekä tekoälystä aitojen kuvataiteilijoiden korvikkeena.

Lensa AI

 

Kuvien loppusijoituspaikka epäilyttää

Monikaan käyttäjä ei tutustu tarkkaan sovelluksen käyttöehtoihin tai tietosuojakäytäntöihin, ja lopulta harva tietää, mihin sovellukseen ladatut kuvat päätyvät. Eikä Lensa AI ole ainoa tekoälyä hyödyntävä kuvasovellus – esimerkiksi sukututkimukseen ja DNA-testaukseen erikoistunut yritys My Heritage on lanseeraanut AI Time Machine -palvelun, joka muokkaa oman valokuvasi eri aikakausiin sopivaksi.

 

Todelliset taiteilijat kärsivät tekoälystä

Tekoälyn avulla luodut kuvat vaikuttavat taiteilijoiden työllistymiseen pitkällä aikavälillä. Ensisijaisia syitä on palveluiden helppous, nopeus ja saatavuus. Jokainen älylaitteen omistava henkilö voi eri verkkosivujen ja mobiilisovellusten avulla luoda taideteoksia, joihin ennen on tarvittu ulkopuolisen kuvataiteilijan kättä. Uusi tekoälyvillitys siis syö melkoisen osan todellisten ihmisten työmäärästä pois, ja tämä on monelle taiteilijalle todellinen uhka taloudellisen vakauden kannalta. Vaikka työn tilaaminen oikealta taiteilijalta on kalliimpaa, sitä pidetään eettisempänä vaihtoehtona kuin taideteoksen teettäminen tekoälyn kautta. Asiaa ei auta myöskään taiteilijoiden asema yhteiskunnassamme, jossa taiteilijat taistelevat päivittäin pysyäkseen oleellisina, arvostettuina ja näkyvinä.

 

Miten tekoäly vaikuttaa graafisten suunnittelijoiden työhön?

Tekoäly on jo omaksuttu osaksi graafista suunnittelua, kun entistä useampi tekijä hyödyntää tekoälyä vähentämään manuaalisen työn määrää. Modernien työkalujen avulla tekoäly voi tuottaa kokonaisia mainoksia ilman ihmistä välikätenä, mikä on nostattanut huolenaiheita markkinointialalla. Voiko olla, että tulevaisuudessa graafiset suunnittelijat korvataan tekoälyllä?

 

Me Haipilla arvostamme omien graafisten suunnittelijoidemme työtä ja luovuutta. Vaikka kuilu koneen ja ihmisen välillä pienenee, on melko epätodennäköistä, että tekoäly voisi korvata ihmisen täysin. Tekoäly voi kuitenkin toimia erinomaisena työkaluna ja apuna tulevaisuuden projekteissa.

 

Esimerkkinä tekoälyn voimasta kuvavertailu, jossa on asetettu rinnakkain todellisen suunnittelijan sekä kahden tekoälyjärjestelmän (Luban ja Vinci) luomat mainoskuvat erilaisista tuotteista. Millaisia ajatuksia tämä herättää?

Graafinen suunnittelija vs tekoäly

Jaa blogi
Miksi Haippi?
  • arrow
    Omaamme vankkaa kokemusta eri toimialojen yrityksistä.
  • arrow
    Haluamme jakaa luovat ideamme sinun kanssasi.
  • arrow
    Tarjoamme rentoa ja rehtiä palvelua.
Herätimmekö kiinnostuksesi?
Kiinnostuitko palveluistamme ja haluaisit tietää lisää? Ota meihin yhteyttä tai jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä. Mikäli tiedät jo, mitä palveluita tiimiltämme tarvitset, voit jättää suoraan tarjouspyynnön!