Silmäily on uusi verkkolukemisen tapa

22.11.2022
Verkko
Lukeminen
Silmäily
Digimarkkinointi
Sosiaalinen media

Lukeminen on ilmiönä muuttanut muotoaan viimeisen parin vuosikymmenen aikana huomattavasti. Tekstit ovat siirtyneet digitaaliseen muotoon ja merkittävä osa lukemisesta tehdään verkossa. Silmäilystä on tullut vallitseva lukutapa digitalisoituneessa maailmassamme.

 

Mitä silmäily käytännössä on?

Silmäilyllä (eng. skimming) viitataan lukutapaan, jossa lukija tarkastelee tekstiä nopeasti ja pintapuolisesti. Syy uudelle lukutavalle on ihmisten pyrkimys säästää mahdollisimman paljon aikaa. Hitaasta, vapaaehtoisesta lukemisesta on tullut luksusta, johon vain harvalla on varaa. Koska aika on kortilla niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin, keskivertoihmisellä on aikaa lukea vain noin 28 % annetusta tekstistä. Tällöin silmäily on varsin hyödyllinen lukutekniikka.

 

Uniikkeja lukutapoja

Silmäilyssä on kyse avainsanojen tunnistamisesta. Lukutapa edistää ihmisen kykyä erottaa tekstistä tärkeimmät asiat, jotka usein esiintyvät otsikossa ja kappaleiden ensimmäisissä virkkeissä. Silmäilytapojakin on monia erilaisia, sillä osa lukijoista etenee tekstissä vasemmalta oikealle, osa toisinpäin. Jotkut saattavat silmäillä tekstistä vain otsikot ja kuvatekstit, toiset taas silmäilevät mielivaltaisesti kokonaisuutta.

 

Huomioi silmäily myös markkinoinnissa

Koska verkkolukeminen toimii ajan optimoimisen ehdoilla, on suositeltavaa huomioida silmäily myös markkinoinnissa. Turha jaarittelu kannattaa jättää markkinointiteksteistä pois, varsinkin jos kyseessä on digitaalisen markkinoinnin muoto. Verkkoympäristöt ovat tunnetusti nopeatempoisia ja perustuvat pitkälti selaamiseen. Tällöin käyttäjän keskittyminen ja motivaatio eivät riitä pitkien tekstien lukemiseen, ellei aihe ole heille erityisen mielenkiintoinen.

 

Kannattaa kuitenkin myös huomioida, ettei silmäily sovi kaikkiin tekstilajeihin. Vaikka hauskan artikkelin tai yrityksen kirjoittaman somejulkaisun voi silmäillä läpi, kannattaa esimerkiksi sopimusehtoihin ja muihin tärkeisiin dokumentteihin kiinnittää huomiota. Näin onnistut välttämään pahimmat väärinkäsitykset ja nolot selvitystilanteet.

 

Mikä näistä silmäilytavoista vastaa parhaiten omaasi?

Digitaalisen tekstin lukutapoja

Jaa blogi
Miksi Haippi?
  • arrow
    Omaamme vankkaa kokemusta eri toimialojen yrityksistä.
  • arrow
    Haluamme jakaa luovat ideamme sinun kanssasi.
  • arrow
    Tarjoamme rentoa ja rehtiä palvelua.
Herätimmekö kiinnostuksesi?
Kiinnostuitko palveluistamme ja haluaisit tietää lisää? Ota meihin yhteyttä tai jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä. Mikäli tiedät jo, mitä palveluita tiimiltämme tarvitset, voit jättää suoraan tarjouspyynnön!