Näin luot motivoivan ja tehokkaan etätyöympäristön

23.09.2022
Kotitoimisto
Korona
Etätyö

Näin luot motivoivan ja tehokkaan etätyöympäristön!

 

Koronapandemia pakotti lukuisat suomalaiset etätyöhön vuoden 2020 maaliskuusta alkaen. Pandemia on viime vuosien aikana onneksemme rauhoittunut, ja moni työpaikka on omaksunut hybridityöskentelyn yrityksen arkitoimintaan. Voisikin todeta, että pandemialla oli hopeareunus, jonka myötä opimme etätyöskentelyn tarjoamat mahdollisuudet ja positiiviset vaikutukset työhyvinvointiin.

Toki jokainen ihminen on ainutlaatuinen yksilö, jolla on omat tarpeensa. Tällöin ei voida olettaa, että etätyöskentely sopisi kaikille. Jotkut työntekijät kaipaavat ympärillensä ihmisiä, joiden kanssa keskustella ja vaihtaa kuulumisia päivän lomassa. Joskus pelkästään toisen ihmisen läsnäolo saattaa motivoida ja helpottaa stressiä. Toiset meistä taas nauttivat etätyöskentelystä ja yksinolosta täysin rinnoin, kaipaamatta sosiaalisia kanssakäymisiä kollegoiden kanssa. Harva työpaikka kuitenkaan toimii täysin ilman vuorovaikutusta tiimin muihin jäseniin, joten avuksi otettiin erilaiset chat-toiminnot ja videopuhelut kuten Skype, Zoom ja Teams.

Etätyöskentelyssä on ollut muitakin haasteita, kuin vain yksinäisyyden tunteet ja vähäiset sosiaaliset kontaktit muihin ihmisiin. Moni etätyöläinen ei varmasti osannut vuonna 2020 odottaa ulkoisten ärsykkeiden määrää, kunnes ensimmäinen työpäivä koitti kotoa käsin. Naapurin remontti, muut samassa taloudessa asuvat henkilöt ja ulkona haukkuvat koirat luovat äänimaailman, johon hiljaisessa toimistossa työskentelevä henkilö ei ole tottunut. Lisäksi kotona työskennellessä vastaan tulee houkutuksia pitää pidempiä taukoja, ottaa tehokkaat nokoset Zoom-puheluiden välissä tai selata puhelimestaan sosiaalista mediaa.

 

Kuinka luoda toimiva ja motivoiva etätyöympäristö?

 

Järjestä itsellesi käytännöllinen työpiste.

Kaikilla ei ole kotonaan mahdollisuutta erilliseen huoneeseen, joka on pyhitetty pelkästään työntekoon. Tällöin etätyöläisen tulee luoda hänelle parhaiten toimiva työpiste käytössä olevien tilojen puitteissa. Moni suomalainen asuu yksiössä, joissa neliöt saattavat tuntua vähäisiltä. Moni etätyöläinen on kuitenkin kokenut helpotukseksi keskittää työskentelynsä esimerkiksi ruokapöydän ääreen sohvan sijasta. Avainpointtina motivaation ylläpitämiseen on erottaa selkeästi työnteko ja rentoutuminen. Tällöin työskentely sohvalta maaten ei ole paras vaihtoehto.

Työpisteen suhteen kannattaa pyrkiä mahdollisimman ergonomiseen ratkaisuun, jotta työtä rajoittavilta rasitusvammoilta vältyttäisiin. Oikealle korkeudelle asetettu näyttöpääte ja selkää tukeva työtuoli ovat loistavia askeleita kohti toimivaa etätyöskentelyä.

 

Panosta toimivaan nettiyhteyteen

Mikään ei ärsytä niin paljon, kuin hidas nettiyhteys! Koska työskentely on siirtynyt täysin verkkoympäristöihin, on laadukkaan internetyhteyden merkitys kasvanut entisestään. Nopeiden ja toimivien yhteyksien ansiosta videopuhelut ja verkkosivut toimivat asianmukaisesti mahdollistaen tehokkaan työskentelyn kotoa käsin.

 

Säännöt etätyöskentelyyn

Etätyöskentelijän tulee ottaa selvää yrityksen asettamista ehdoista ja säännöistä kotona työskentelyä koskien. Onko sinulla joustava työaika vai noudatatko samoja työaikoja kuin toimistolla ollessasi? Millaisia etätyökaluja sinulta tulee löytyä (Zoom, Teams, Skype)? Tarjoaako työpaikka sinulle kannettavan tietokoneen etätyöskentelyn mahdollistamiseksi? Näistä seikoista on hyvä keskustella työnantajan kanssa ennen etätyön aloittamista.

 

Minimoi häiriötekijät

”Kyllä maailmaan melua mahtuu” on vanha suomalainen sanonta, mutta etätyötä tehdessä ei kuitenkaan tarvitse kärsiä kaikesta melusta. Vastamelukuulokkeet ovat osa modernia kotitoimistoa, sillä ne pyrkivät vähentämään ympäristön melua. Kuulokkeisiin voi laittaa soimaan omia lempikappaleitaan, podcastin tai vaikkapa äänikirjan. Musiikkipalveluista löytyy myös roppakaupalla valmiita soittolistoja, jotka sisältävät keskittymistä edistäviä instrumentaalisia kappaleita. Jos musiikki häiritsee omaa keskittymistäsi, kannattaa tutustua erilaisiin kohinaääniin. Kohinoiden etuihin kuuluu se, että ne ovat yksitoikkoisia ja jatkuvia ääniä, jotka auttavat rentouttamaan ja rauhoittumaan. Esimerkiksi valkoinen kohina on tehokas keino naamioimaan ja sivuuttamaan muut ympäristöstä kuuluvat äänet.

 

Käy säännöllisesti ulkona

Neljän seinän sisällä työskentely saattaa vaikuttaa työntekijän mielialaan radikaalisti, joten on ehdottoman tärkeää käydä välillä nauttimassa raikkaasta ulkoilmasta. Taukojen merkitys on muuttunut huomattavasti etätyöskentelyn tullessa kuvioihin, joten pieni kävely tai lounaan syöminen ulkona ovat loistavia keinoja virkistää aivotoimintaa ruudun tuijottelun lomassa.

Jaa blogi
Miksi Haippi?
  • arrow
    Omaamme vankkaa kokemusta eri toimialojen yrityksistä.
  • arrow
    Haluamme jakaa luovat ideamme sinun kanssasi.
  • arrow
    Tarjoamme rentoa ja rehtiä palvelua.
Herätimmekö kiinnostuksesi?
Kiinnostuitko palveluistamme ja haluaisit tietää lisää? Ota meihin yhteyttä tai jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä. Mikäli tiedät jo, mitä palveluita tiimiltämme tarvitset, voit jättää suoraan tarjouspyynnön!